perjantai 2. syyskuuta 2016

Sitä sanotaan kouluttamiseksi...

Aikamoista säätöä viimeiset hakuilukerrat. Huh, vähän hirvittää, että näinköhän tuosta vielä hakukoira rakennetaankaan ja kokeissakin kun oli tarkoitus vielä syksyllä käydä. Onneksi siinä vaiheessa kun oma usko loppuu täysin, löytyy kokeneempia ystäviä sanomaan, että kyseessä on vaan ohimenevä koulutusvaihe, joka on käytävä läpi. Eikä siinä sen kummempaa. En siis olekaan onnistunut pilaamaan Myytä täysin, vaikka tällä hetkellä siltä ihan tuntuukin.



Viime kerralla Myy laitettiin tallaamattomalle alueelle ensimmäisenä koirana. Tuulta ei ollut nimeksikään, joten apuja ei sieltäkään suunnalta tullut. Maalimies ohjattiin 50 metriin etukulmaan alueen takaa radiopuhelimen avulla. Koira haettiin paikalle, vasta kun mm. oli piilossa. Tarkoituksena oli harjoitella tyhjää niin, että koiralle tulisi usko siihen, että sinne minne ohjaaja lähettää pitää upota ja palkaksi vielä löytyykin yllättäin maalimies. Hyvä idea, mutta sitten se toteutus. Kun asiat alkavat mennä pieleen niin nehän sitten menevät. Eka lähetys sellainen perinteinen "tyhjälle" lähetys. Myy upposi jonnekin 30-35 metriin suoraan, jonka jälkeen lähti kaartamaan vasemmalle ja kutsuin pois. Seuraavalla Myy upposi hyvin ja riittävän syvällekin, mutta samaan aikaan läheiselle tielle ajoi auto ja luulin, että Myy lähestyy tietä ja pyysin sen pois... maalimies harmitteli, että koira oli lähetymässä juuri silloin piiloa, mutta ei ollut mitä ilmeisemmin vielä saanut hajua. Tämän jälkeen pakka hajosi täysin. Myy selvästi paineistui kun ei ymmärtänyt mitä haluan, tarjoili haukkua, kielsin, ääntely lisääntyi. Pistot huononivat joka lähetyksellä ja lyhentyivät pidentymisen sijaan. Myy alkoi myös ottaa rullaa jo heti lähetyksen jälkeen. Mielentila varsinkin oli siis ihan syvältä ja vaikka kuinka koitin itse olla rauhallinen, piippaus ja haukkuminen alkoi ärsyttämään, joka tietenkään ei auttanut asiaa. Laitoin Myyn maahan rauhoittumaan ja miettimään. Itse laskeskelin kymmeneen ja päätettiin, että jos seuraavalla lähetyksellä ei onnistu uppoamaan riittävästi koira menee autoon. Onneksi Myy nyt sitten kuitenkin viimeinkin upposi (joskin otti rullan jo aika pian lähetyksen jälkeen) ja kovasti toivottu kuitti tuli maalimieheltä kun kävi piilolla. Näytöllä maalimies palkkasi suoraan. Seuraavalle puolelle tehtiin saman tyylinen pisto, eli alue hajuton ja 50 metrissä ukko. Myy teki pienen kierroksen tullen rulla suussa takaisin. Ekan piston hinkkaus näkyi yhä. Uusi lähetys, johon pyydettiin ääni, jolloin Myy lähti lujaa tehden suoran ja hyvän piston. Toi rullan ja teki päälle hyvän näytön. Kolmas pisto otettiin ilman ääntä. Eka lähetys jäi edelleen liian lyhyeksi. Toisella lähetyksellä upposi kuitenkin hyvin ja riittävän syvälle tehden hyvän löydön. Tässäkin maalimies palkkasi heti kun tuli näytölle ja bileet pystyyn.

Kokeneempien mukaan treeni oli oikein hyvä ja koiralle opettava, kun se kuitenkin löysi maalimiehen sieltä mitä piti omasta mielestään varmana tyhjänä. Eli uskoa siihen, että mm. voi löytyä kunhan vaan lähtee riittävän syvältä hakemaan. Ensi kerralla tallatulla alueella sama treeni. Voisi tallata myös aluetta ylisyväksi, eli jonnekin 60-70 metriin. Sen jälkeen palataan "helppoihin" löytöihin ja motivaatio pitää saada nousuun. Mielentilaan on kiinnitettävä nyt enemmän huomiota. Palkkaan kun on rauhallinen, keskittynyt ja suu kiinni. Jos ääntelee, laitetaan maahan rauhoittumaan ja hommiin pääsee vasta kun mielentila on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti